USAID ще получи милиони долари за подривна дейност в Куба

Комисията на Конгреса на САЩ одобри законопроект, който отделя 30 милиона долара за Националния фонд за демокрация (NED), Държавния департамент и Агенцията за международно развитие (USAID) за насърчаване на "демокрацията" Куба.
Сумата, ратифициранa от комисията по кредити на Камарата на представителите като част от законопроекта за чуждестранни дейности за финансовата 2016 г., превишава с 10 млн сумата, отпусната за тези цели през миналата година.
"Препоръката на Комисията включва $ 30 милиона за програми за насърчаване на демокрацията и укрепване на гражданското общество в Куба. Сумите над милион долара, или за периодинад 12 месеца се отпускат само на организации с опит в насърчаването на демокрацията в Куба", се казва в документа.
USAID дейността на острова е била критикувана. Тайни документи, получени от AP миналата година показаха, че в продължение на повече от две години Американската агенция е действала целенасочено в рамките на кубинското "хип-хоп" движение за подбуждане на анти-социални действия и провокиране реакция на полицията.

Станете почитател на Класа