Най-страшната цифра за банкерите

Няколко експерти смятат, че 311 е най-страшната цифра сред банкерите, тъй като означава член от Закона Patriot на САЩ и се превърна в много ефективен инструмент, който Вашингтон прилага за атака на други страни "по чисто политически причини ".
Според този член, звеното за финансови престъпления на Министерството на финансите на Съединените щат FinCEN може да наказва навсякъде по света финансови институции за предполагаеми финансови престъпления.
Така, през март Banca d'Privada от Андора беше обвинена за един случай на пране на пари, за които се прилага забраната за доларови сделки: един аспект от изключителна важност за всички банки, пише "Икономист".
Докато FinCEN е прибягнало до това "финансова оръжие" само 15 пъти, няколко експерти твърдят, че се прилага двоен стандарт, тъй като никога не е бил използвано срещу националните финансови институции на стратегически партньори на САЩ като ОАЕ, Саудитска Арабия и западните страни, където прането на пари не е необичайно нещо.
В тази връзка проф Джейсън Шарман, специалист по финансови престъпления, казва че САЩ използват инструмента, за да атакуват други страни "по чисто политически причини."

Станете почитател на Класа