Каква е целта на ОПЕК във войната на цените на петрола?

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да запази квотите си на производство в световния пазар. Целта на тази стратегия на агенцията е ясна: да се елиминират конкурентите, особено производителите на шистов газ.
Въпреки че цената на петрола в момента е с 40% по-малко в сравнение с миналата година, ОПЕК реши да умишлено да спре възстановяването на цените, съобщава руският финансов портал "Вести".
Целта на тази стратегия на организацията, особено на Саудитска Арабия, е да оказва натиск върху американските производители на шистов газ, за които тези цени са нерентабилни, защото точно тези фирми намаляват пазара на ОПЕК.
Ако Организацията на страните износителки на петрол намали производството и улесни възстановяването на цените, това ще насърчи увеличаването на производството на шистов газ в САЩ и ОПЕК по този начин ще губят пазарни позиции.
Все пак, въпреки по-ниските цени на петрола ,САЩ правят големи инвестиции в производството на шистов газ. Освен това, предварителните доклади от администрацията по енергетиката на САЩ, показват, че производството в страната продължава да расте. Това показва, че целта на ОПЕК досега не се е осъществила.

Станете почитател на Класа