Как лидерът на ислямската държава успява да остане свободен?

САЩ получи решаващи детайли за йерархията и вътрешната структура на ислямската държава по време на операция в източната част на Сирия през май, разкрива вестник "The New York Times. Наред с другите данни са разкрити методите, използвани от лидерите на джихадистката милиция, включително от лидера в сянка, Абу Бакр ал Багдади, за да избегнат залавяне.
Ал Багдади има редовни срещи с регионалните емири, които той назначава да управляват различни части на провъзгласения Халифат, информира The New York Times. Срещите се провеждат в централата. За да се гарантира безопасността на тези срещи, има специално поръчани шофьори, които возят емирите до правилното място.За да отидат на среща, емирите трябва предадат мобилните си телефони и други електронни устройства за предотвратяване проследяване от разузнавателните служби на САЩ.
Друг ключ са жените. Съпругите на лидерите на ислямската държава, също и на Ал Багдади, имат ключова роля за циркулацията на оперативна информация, разкрива всекидневникът. За да се избегне електронното подслушване, данните са предават устно от една към друга, а също и към техните съпрузи.
Според медиите бомбардировка от коалицията през март е оставила Ал Багдади инвалид: не може да се движи поради нараняване на гръбначния мозък. Ислямската държава прехвърли властта към "наследник", въпреки че Пентагонът не потвърди, че ал-Багдади е бил жертва на атаката.

Станете почитател на Класа