Белгия предизвиква Франция, като сече монета € 2.50 за отбелязване на Ватерло

Белгийският кралски монетен двор в Брюксел показа € 2.50 монета, с изобразен паметникът при Ватерло и диаграма на бойните линии на 18 юни 1815, съобщи France-Presse от Брюксел.
Белгия е започнала да сече монети от € 2.50 за отбелязване на 200-годишнината от поражението на Наполеон при Ватерло, след като Франция я принуди да се откаже от монетата от 2 € със същата цел.
По-рано тази година Париж се противопостави на новата белгийска монета, посветена на поражението на френския император от британските и пруски сили, като каза, че ще се създаде напрежение в момент, когато единството на Европа е под заплаха.
Белгия е била принуден да се отърве от около 180 000 монети от 2 €, които вече са били отсечени, след като Париж изпрати писмо, че те могат да предизвикат "неблагоприятна реакция във Франция".
Но Белгия е успяла да заобиколи френските протести с помощта на правило, което позволява на страните от еврозоната едностранно да емитират монети, ако те са от нередовна деноминация.
Белгийският финансов министър заяви, че новите 70 000 монети не са пуснати на пазара в умишлен опит да се разгневи Франция. "Целта не е да се съживят старите кавги. Но няма в новата история битка по-важна от Ватело , или която да улавя въображението по този начин."
Наполеон Бонапарт е бил изпратен в изгнание след като грандиозните му европейски амбиции са смачкани от войските на херцог Уелингтън и фон Блюхер в битката при Ватерло, което в момента е в покрайнините на Брюксел.

Станете почитател на Класа