Гръцкият министър на финансите: "Богатството на някои страни зависи от дълговете на други"

"Някои мислят, че ако пожертват Гърция ще помогнат за спасяването на ЕС. Страхувам се, че това ще бъде опит за поддържане на един безжизнен модел", заяви в понеделник министърът на финансите на Гърция, Янис Варуфакис, по време на среща с германския си колега Волфганг Шойбле.
"Оставете ни да решим нашите вътрешни проблеми. Спрете да потопявате нашите хора в дълбока бедност. Ако продължите, не ще бъдем в състояние да извършим реформи", заяви гръцкият министър по време на речта си в Берлин, предадена от германските медии.
"Вие не трябва да вярвате, че еврозоната е като като баснята, в която северните мравки работят усилено, а южните цикади са мързеливи", каза Варуфакис. В Гърция има усилено работещи мравки, както в Германия и всички страдат много от дълговата криза."
Варуфакис предупреди германските си колеги, че мерките за строги икономии в Гърция могат да инициират процеси, които да навредят на цялото европейско общество. "Децата припадат в клас заради недохранване, докато нацистите (да, нацистите) излизат на улицата", каза той.

Станете почитател на Класа