Ракетна фирма предлага да пресъздаде катастрофата на MH17 и да изчисти името на Русия

Руски отбранителен конгломерат предлага пресъздаване на катастрофата на MH17 чрез стрелба по друг самолет Boeing 777 във въздуха с помощта на противоракетна система Бук.
Алмаз-Антей, който произвежда системите Бук, заяви, че подобен експеримент ще помогне да се разкрие как самолетът е бил свален над източната част на Украйна през юли миналата година. Всички 298 души на борда са загинали при инцидента. Почти всички косвени доказателства изглежда сочат към изстрел от система Buk. Русия отрече да е доставяла системата на сепаратистите, точно както отрича предоставяне на всякаква военна помощ. Компанията Алмаз-Антей е провела свое собствено разследване, разгневена от включването й в списъка със санкции на ЕС и САЩ.
На пресконференция в Москва във вторник Алмаз-Антей представи експертен доклад за катастрофата, в който се казва, че самолетът наистина е бил в свален от система Бук. Но докладът поставя на различно място позицията на изстрелванетого и твърди, че атаката може да е извършена само с помощта на вече отхвърлената в руската армия система Buk M-1, която още е на въоръжение в украинската армия. Представителите на компанията заявиха, че са използвали секретна информация за ракетите, която руското министерство на отбраната се е съгласило да разсекрети специално за целите на доклада. Те смятат, че ракетата е изстреляна от украинска страна.
Изпълнителния директор на компанията Алмаз-Антей, Ян Новиков, въпреки очакваните значителни разходи, потвърди готовност за реконструкция на катастрофата, като ще покани да участват международни наблюдатели. "Вероятно ще купят един стар самолет, който ще лети на автопилот, а след това ще го свалят над военен полигон", каза Игор Коротченко, руски военен анализатор. "Целта е да се получат същите ъгли и да се покажат щетите."
Холандската комисия разследваща трагедията все още не е публикувала своя доклад.

Станете почитател на Класа