Вълненията в Македония: ЕС планира предсрочни избори

ЕС съобщи, че с тяхното посредничество е постигнато споразумение между македонските политици месеците на вълнения да приключат с предсрочни избори през април 2016.
Кризата бе предизвикана от тайни записи, които показаха как министрите заговорничат за купуване на гласове и прикриването на убийство. В допълнение, осем полицаи и 14 етнически албански бойци са били убити при сблъсъците през май.
ЕС казва, че подробности от плана ще бъдат оформени през следващата седмица в Брюксел.
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан спомена, че споразумението ще позволи на лидерите да "използват тази криза като възможност да се модернизира страната".
Опозиционният лидер Зоран Заев разпострани поток от записи от февруари насам, като обвини правителството в подслушване на 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери. Той каза, че изтеклите записи разкриват корупцията по високите етажи на властта, включително лошо управление на фондове, наказателно преследване на противника и дори покриване на съмнителни убийства.
Въпреки това, дългогодишният премиер Никола Груевски, който печели последователно изборите от 2006 г. насам, многократно отхвърли обвиненията.

Станете почитател на Класа