Дейвид Камерън готов да скъса с Европа по въпроса за правата на човека

Дейвид Камерън ще запази отворена опцията за оттеглянето от Европейската конвенция за правата на човека. Премиерът е готов да скъса с конвенцията, съставена от британски адвокати в навечерието на Втората световна война, ако съдът в Страсбург отказва да приеме реформите, които имат за цел да се прекъсне връзката с Европейския съд за правата на човека. Премиерът намира за основателно предложението от миналата година на тогавашния правосъден секретар Крис Грейлинг да се оттегли от Европейската конвенция, ако парламентът не успее да си гарантира правото на вето над решенията от съда.
Този ход цели да гарантира, че Върховният съд на Великобритания остава "последен арбитър по правата на човека" и ще бъде отложен след референдума за членството на Великобритания в ЕС, през 2017.
В интервю за Süddeutsche Zeitung, Юнкер заяви: " Brexit (напускането на ЕС) не е това, което британците търсят. Камерън иска да закотви неговата страна за постоянно в Европа. " Но премиерът е категоричен, че ще успее в преговорите с ЕС.
Тогава Даунинг стрийт ще продължи напред с измененията на Закона за правата на човека след референдума за ЕС, за да гарантира, че Върховният съд на Великобритания ще има крайната дума по отношение на правата на човека в Обединеното кралство.

Станете почитател на Класа