Законът на Путин е тежък удар срещу руското гражданско общество

През последните дни руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, даващ възможност на властите да забраняват дейността в Русия на считани за "нежелани" чуждестранни неправителствени организации. В този списък ще бъдат обхванати международни организации, чиято дейност се разглежда като заплаха за „националната отбрана и национална сигурност, основите на конституционната система и обществения ред, здравето и морала".

Законът позволява блокирането на банковите сметки на тези организации и предвижда възможността ръководителите и служителите им да бъдат наказвани лично с огромни административни и наказателни глоби, с принудителен труд и затвор до шест години. От своя страна чужденците могат да бъдат лишени от правото на влизане в Русия. Руски държавни служители, граждани и юридически лица също ще могат да бъдат наказвани с административни глоби за получаване на пари или имущество от подобни организации.

Списъкът на „нежеланите" организации ще бъде администриран от Министерството на правосъдието, което е отговорно за надзора на всички неправителствени организации, и публикуван на специална интернет страница. Кой ще влезе в списъка ще се решава от Главната прокуратура със съдействието на министерството на външните работи.

Новоприетият закон съвсем не е случаен. Той се подготвяше и обсъждаше в Държавната дума от началото на годината и е логична последица и резултат от незаглъхващата кампания в руските държавни медии. Кампания, която достига до медийна истерия и насажда във връзка с анексията на Крим и кървавия конфликт в източната част на Украйна страхове и негодувание срещу „враждебния" и антируски настроен Запад.

Проучванията на независими (доколкото ги има) руски научно-изследователски центрове показват драматична промяна в отношението на руското население към Запада. Докато през януари 2014, само малко над 30% от руснаците са имали негативно отношение към ЕС, броят им днес се оценява на над 70%. В резултат на манипулативно прогнозирана заплаха от страна на Запада и от оклеветените като негова „пета колона" руски приятели от неправителствения сектор, винтовете на независимите руски организации на гражданското общество бяха здраво затегнати още през 2014 г.

Както пише в публикацията си от януари 2015 г. Юлиус фон Фрейтаг-Лорингховен, ръководител на проекта на фондация „Фридрих Науман" в Москва, представена със съкращения и в моя блог, още през 2014 г. на Министерството на правосъдието е дадено правото да преценява кои от изискващите регистрация руски НПО-та спадат към категорията на „чужди агенти". Известни са протестите пред руските съдебни органи от страна на много прочути организации като „Мемориал", организацията на войнишките майки и организацията „Голос" за мониторинг на изборите.

Те протестират както срещу тази принудителна регистрация, така и против незаконните санкции, предприемани срещу тях и непрекъснатите проверки от страна на прокуратурата. Много други руски организации вече са се отказали от своята дейност, под нарастващия политически натиск. Тъй като американските организации, които бяха най-често обвинявани за организирането на „революциите" в Русия, отдавна са напуснали страната, новото

законодателство предвижда заплашителни сценарии за всички, които биха имали нещо общо с подобни европейски НПО-та.
Според руската редакция на Дойче веле, с витиеватите формулировки в новия закон, всяка чуждестранна организация може да се превърне много лесно в „персона нон грата". Но едва ли това е целта. Според представителите на Амнести Интернешенъл, Хюман Райтс Уоч и на германските фондации „Хайнрих Бьол" и „Фридрих Науман", новият закон ще има особено негативно влияние върху руското гражданско общество.

В същност този закон няма да засегне толкова чуждестранните НПО-та, които могат винаги да бъдат изгонени и без закон, а преди всичко техните руски партньори и приятели. Няма никакво съмнение, че ако длъжностните лица или руските граждани трябва да очакват огромни глоби или възможно наказателно преследване при проекти с международно сътрудничество, на руско-европейския граждански диалог и взаимното разбирателство много бързо ще бъде сложен окончателен край.

Станете почитател на Класа