Перу и Китай ще построят трансконтинентална железопътна линия в Южна Америка

Правителствата на Перу и Китай се споразумяха да проучат възможностите за изграждане на трансконтинентална железопътна линия от атлантическото крайбрежие на Бразилия към един от портовете на тихоокеанското крайбрежие на Перу.
Споразумението е било постигнато по време на разговорите между президента на Перу Олянта Хумала с премиера на Китай Ли Къцян в Лима, съобщава "Република". Китайският политик, който е на обиколка в Латинска Америка, подписа по-рано в Бразилия споразумение за проучване на перспективите за трансконтинентална жп линия.
"Изграждането на линията ще разшири допълнително свързваността между държавите в Южна Америка с Азия, ще укрепи бизнес контактите на двете страни и ще помогне за увеличаване на новия тип индустриализация на южноамериканския континент", заяви перуанският лидер.
Стойността на проекта, както е оценена от бразилския президент Дилма Русеф, е приблизително 30 милиарда долара. Китай вече се ангажира с осигуряване на защитата на околната среда, тъй като трасето преминава през Амазонка и Андите.
„Бразилия, Китай и Перу се договарят, че съвместното предпроектно проучване ще бъде благоприятно не само за съвместното развитие, но и за опазване на околната среда", заяви Ли Къцян.

Станете почитател на Класа