САЩ блокира в ООН предложение за обявяване на Близкия изток свободен от ядрени оръжия

САЩ блокира египетската инициатива за обявяване на Близкия Изток свободен от ядрени оръжия. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху побърза да благодари на държавния секретар Джон Кери.
Ветото на САЩ на египетското предложение приключи де факто без споразумение Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, предназначена да ограничи развитието на ядрени оръжия в света. Ветото бе подкрепено от Великобритания и Канада.
Израел, които не са подписали ДНЯО, не участва в конференцията. Следва да се отбележи, че Израел е разработил широка ядрена програма и се смята за единствената държава в региона, която може да има ядрени оръжия, пише вестник "Гардиън".
Подкрепян от няколко страни, Египет, предложи на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да свика в срок от шест месеца регионална конференция за забрана на оръжията за масово унищожение, със или без участието на Израел. Прегледът беше договорен да се проведе през 2012 г на Конференцията за преглед на ДНЯО преди пет години, но беше осуетен от Израел. Египет обвини САЩ, че се опитва "цинично да манипулира събитията ".
Основната последица от провала на Конференцията за преразглеждане на ДНЯО е, че следващия път когато страните ще се срещнат, за да се опитат да разрешат ядрения въпрос ще е чак след пет години.

Станете почитател на Класа