Испания гласува в местни и общински избори

Испанците гласуват на регионални и общински избори, които биха могли да оспорят властта на двете основни партии в страната. Гласува се за местата в местните съвети, както и за местата в 13 от 17-те регионални парламенти. Проучванията на общественото мнение сочат, че управляващата партия и основният й съперник могат да бъдат наказани от избирателите.
Изборите в неделя се разглежда като важен барометър на мненията в навечерието на националните избори по-късно тази година.
Икономическа криза в Испания и серията от корупционни скандали навредиха на репутацията както на управляващата Народна партия (PP), така и на водещата опозиционна социалистическа (ИСРП) партия. Анализатори твърдят, че ПП може да загуби мнозинството си в почти всички от 10-те области, които вмомента контролира.
Гласуването в неделя може да отвори вратата за по-новите, анти-строги икономии партии като Ciudadanos и Podemos. Podemos - което означава "Ние можем" - излезе на трето място в изборите в Андалусия през март и неочаквано спечели пет места в европейските избори миналата година. Ciudadanos ("гражданите") е друга нова партия, оспорваща дългогодишния модел на двупартийно съперничество в Испания.

Станете почитател на Класа