"Междузвездните войни" все по-близо: "смъртоносният лъч" на DARPA започва полеви тестове

Defense Advanced Research Projects Agency на САЩ, по-известен като DARPA, е получила разрешение на правителството да тества система лазерно оръжие, наречени Нellads.
"Техническите пречки са огромни, но е много радващо, че сме произвели нов тип твърд лазер с мощност и светлинно качеството безпрецедентни за размерите му," каза програмният мениджър на DARPA Рич багнел в изявление, цитирано от на интернет страницата на агенцията. Тестът ще започне това лято.
Системата за противовъздушна отбрана с високо енергийен течен лазер, който е развиван от 2003 г. насам, е предназначен да се използва като система за защита на въздухоплавателните средства.
"Вражеските заплахи за самолети и безпилотни летателни апарати земя-въздух са все по-сложни", казва DARPA на своя уебсайт. "Високаомощните лазери може да се намерят решение на това предизвикателство, използвайки скоростта и силата на светлината, за противодействие на многобройните заплахи."
В изявлението обаче се добавя, че лазерът може да се използва и за нападение: "лазерните оръжейни системи предоставят допълнителна възможност за нападателни мисии, добавяйки точност и намаляване на вероятността от странични щети."
За да може тази футуристична идея да бъде приложена на практика, DARPA счита, че оръжието трябва да бъде с намалени размери и тегло в сравнение с наличния прототип. Целта на проекта е да се изгради Нellads с лазерна мощност 150 kw, тежащи по-малко от 750 кг и по-малък размер от три кубически метра.
Разработчиците смятат, че ще може да се монтира на новия самолет Avenger GA-ASI, чийто реактивен двигател е способен да произвежда достатъчно енергия за презареждане на батерията на лазера по време на полет, по същество давайки безкрайна боеприпаси на оръжието, което го прави подобен на Суперлазер от Star Wars.

Станете почитател на Класа