Русия предупреди гражданите си за "лов", започнат от специалните служби на САЩ

Руското външно министерство предупреди, че специалните служби на САЩ са започнали истински "лов" на руски граждани по света и обяви, че в момента има 15 души екстрадирани в САЩ от няколко държави. Това е третото подобно предупреждение, което руското министерство на външните работи издава от септември 2013 година.
Според Външно, руските граждани са изложени на реална опасност от задържане или дори арестуване в трети страни, заради исканията за екстрадиция, емитирани от САЩ. Въпреки че Москва се опитва да нормализира отношенията си със САЩ, те продължават своята "неприемлива" практика да притискат други държави и да "ловят" руснаци по света без да обръщат внимание на международното право, се казва в нота от Министерството на външните работи в Москва.
Според това изямление, броят на арестите на руските граждани вече възлиза на 15. Най-скорошният случай е този с Владимир Дринкман, екстрадиран от Холандия в САЩ и който е обвинен като организатор на най-голямата кибер кражба в историята. Понякога Американските акции може да бъдат описани като "отвличане", заяви министерството на външните работи, както в случая на Роман Селезньов, който бе арестуван на Фолкландските острови през юли 2014 година.
Задържаните от САЩ граждани за особено страдат от пристрастието на американското правосъдие. Те са принудени да се признаят за виновни, чрез използване на директни заплахи, въпреки липсата на доказателства. Ако задържаните не го правят, те са обречени на тежки санкции, както се случи с Виктор Бут и Константин Ярошенко.
Руското външно министерство посъветва гражданите "да измерват риска", преди да отидат в чужбина, особено в страни, които имат споразумения със САЩ за екстрадиция.

Станете почитател на Класа