Ирак призова Русия да засили борбата си срещу "Ислямска държава"

Иракският премиер Хайдер ал Абади призова руското ръководство да увеличи борбата си срещу групировката "Ислямска държава".

Абади, който в момента е на посещение в Москва, предупреди руския президент Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев, че тероризмът се разпространява и той не е само в рамките на Ирак.

По време на пресконференция държавният глава на Русия заяви, че двете страни имат "широк дневен ред", в това число и сътрудничество в областта на отбраната, въпреки че не бяха изнесени подробности за сделки в тази област, сключени по време на срещата.

В същото време външният министър на страната Сергей Лавров заяви пред журналисти, че Москва напълно подкрепя иракското правителство и Русия дори е готова да доставя оръжия за Ирак.

"Ще се опитаме да задоволим всички искания максимално, така че техният капацитет за отбрана и способността им да се противопоставят на "Ислямска държава" и другите терористи на тяхната територия, да са гарантирани", каза Лавров.

Това е поредното посещение на премиера Абади в голяма държава извън Близкия изток за последните месеци, след като през април той посети Вашингтон, където поиска от президента Барак Обама да засили водените от САЩ въздушни атаки срещу групировката.

Станете почитател на Класа