Рекордни глоби за манипулиране на валутния пазар

Пет от най-големите банки в света, ще трябва да плащат глоби на обща стойност $ 5.7 милиарда по обвинения за манипулиране на валутния пазар.
Четири от банките - JPMorgan, Barclays, Citigroup и RBS - са се договорили да се признаят за виновни в манипулиране, а петата - UBS, ще се признае за виновна за манипулиране на прагови лихви. Отделно от това, Федералният резерв глоби шеста банка, Bank of America, с $ 205 милиона за валутния машинации. Всички други банки бяха глобени от Министерството на правосъдието и от Федералния резерв.
Американският главен прокурор Лорета Линч заяви, че "почти всеки ден" в продължение на пет години, считано от 2007 г., валутните трейдъри на банките са използвали частна стая за електронен чат, за да манипулира валутните курсове. Техните действия са ощетили "безброй потребители, инвеститори и институции по целия свят", каза тя.
Регулаторите заявиха, че между 2008 г. и 2012 г., няколко трейдъра от тези банкси са формирали картел и са използвали чат стаи за манипулиране на цените в своя полза. Няколко стратегии са били използвани за манипулиране на цените и общата схема е да се повлияе на цените около дневния фиксинг на валута. Той е въведен, за да помогне на предприятията и инвеститорите да оценят своите мулти-валутни активи и пасиви. Това се случва всеки ден в рамките на 30 секунди преди и след 16:00 в Лондон и резултатът е известен като фиксингът в 16:00, или просто фиксинг. В една от схемите един трейдър натрупва дълга позиция във валута и точно преди или по време на фиксинга излиза от тази позиция. Другите членове на картела са запознати с плана и се възползват.
Тези космически глоби разбиха редица рекорди, като тази от над $ 2,5 млрд наложена на Barclays е най-голямата антитръстова глоба, наложена от Министерството на правосъдието.
Главният прокурор предупреди, че по-нататъшни закононарушения ще се разглеждат изключително сериозно: "Министерството на правосъдието няма да се поколебае да подава наказателни обвинения към финансови институции, които повторят престъпление. Банките, които не могат или не искат да коригират дейността си трябва да разберат –това ще бъде изпълнено да край!"

Станете почитател на Класа