Европа преживява неистова "златна треска" поради страх от икономически колапс

Опасенията от инфлация в резултат на експериментални практики на Европейската централна банка (ЕЦБ) да печата пари, заплахата от изход на Гърция от еврозоната и продължаващите санкции срещу Русия са довели до нова треска за злато в Европа.
Данни от World Gold Council разкриха, че за първите три месеца на 2015 г. e достигнато най-високото европейско ниво на търсене на злато през последните години, с ръст от 20% на продажбите на кюлчета и златни монети през първото тримесечие в Германия в сравнение с миналата година. Налице е също така увеличаване на търсенето във Франция и Австрия.
Анализатори приписват този ръст в продажбите на благородния метал с опасенията от инфлация, движени от експеримента с печатане на пари от ЕЦБ за стимулиране на слабата икономика в еврозоната. Друг фактор, според икономистите, са опасенията за възможно излизане на Гърция от ЕС, което също би могло да предизвика икономически колапс на региона.
Добавя се и несигурността за еврото и продължаващата нестабилност в Украйна, заедно със западните санкции срещу Русия, които вече са доказали своето негативно влияние върху много икономики на държавите-членки на ЕС.
И докато въпреки нарастването на търсенето цените на златото са сравнително стабилни, експертите предполагат, че е само въпрос на време нарастващият интерес да се отрази в значителен ръст на цените.

Станете почитател на Класа