Мигрантската криза: план на ЕС да удари Либия би могъл да включва и сухопътни сили

Европейските планове за военна кампания, целяща да смачка контрабандните мрежи за мигранти, включва опции за сухопътните войски на територията на Либия.
Ексклузивно: Стратегически документ за мисията от 19-страници, получен от the Guardian, се фокусира върху въздушни и морски операции в Средиземно море и в либийски териториални води, при условие че получи благословия от ООН. Но той добавя, че също могат да бъдат необходими наземни операции в Либия, за да бъдат унищожени и други активи на контрабандистите, като например складове с гориво.
"Присъствие на сушата може да се предвиди, ако бъде постигнато споразумение със съответните органи", се казва в документа. "Операцията ще изисква широка гама от възможности за въздушни, морски и наземни операции. Те могат да включват: разузнаване, наблюдение; бордови екипи; патрулни единици (въздушни и морски); амфибии; унищожаване по въздух, море и суша, включително и специални сили. "
Контрабандистите не са единна сплотена организация и въздушни удари няма да спрат мигрантите да опитват да пътуват. Високопоставени дипломати и официални лица в Брюксел, говорейки поверително за военното планиране, постоянно подчертават, че няма да има смисъл от "наземна операция" в Либия. В отговор на разкритията на the Guardian Федерика Могерини, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, подчерта "Ние не планираме по какъвто и да е начин военна интервенция в Либия",.
Но на правителствата в ЕС все още предстои да обсъдят и вземат решение по разкрития документ. На съвместно заседание министрите на външните работи и на отбраната от ЕС ще решават относно мисията в понеделник. Военният пакет след това ще трябва да бъде одобрен от правителствените ръководители на срещата на върха на ЕС през следващия месец.

Станете почитател на Класа