Атина - позитивно настроена към поканата на Москва за участие в новата банка БРИКС

Заместник-министърът на финансите на Руската федерация Сергей Сторчак покани Гърция да стане шестият член на новата банка за развитие БРИКС. Той предложи използването на руската рубла при плащания за стоки и услуги от руски търговци или туристи в сделките с Гърция. В интервю за гръцката агенция АНА-МПА, в което Сторчак отправи покана към Гърция да участва като член на учредяващата се банка за развитие, потвърди, че "двата народа могат да си сътрудничат и да използват рублата при плащания за стоки и услуги".

Например, както обясни руският заместник финансов министър, "аз мога да си представя, че ще е изгодно и за двете страни да използват рублата за развитие на туризма. Руските граждани, които искат да посетят Гърция най-вече през пролетта или началото на лятото, когато не е толкова топло, са особено чувствителни при обмяната на рублите в друга валута", каза още той. "Най-вероятно следващата стъпка ще бъде рублата да бъде използвана и като платежно средство при продаваните на руска територия гръцки стоки", обобщи Сторчак.

В същото интервю той даде оценка, че след като бъдат преодолени икономическите трудности "повече руснаци и частни компании ще могат с готовност да инвестират в Гърция. За нас, но и за вас, това е много важно. Всички търсим преки чуждестранни инвестиции. А не са само стоките, но и инвестициите", подчерта заместник-министърът на финансите на Русия.В телефонен разговор гръцкият премиер Алексис Ципрас е благодарил на Сторчак за поканата Гърция да стане шестият член на новата банка, създавана от страните от групата БРИКС /Китай, Русия, Бразилия, Индия и Южна Африка/. Министър-председателят дори изрази "позитивната си изненада" от поканата Гърция да се присъедини към тази банка. Той изрази също интереса на Гърция и пое ангажимент щателно да обсъди това предложение с лидерите на страните от БРИКС в Санкт Петербург на икономическия форум от 18 до 20 юни.

Сергей Сторчак потвърди, че участието на Гърция в новата банка за развитие ще позволи на страната да финансира редица проекти в момент, когато проблемът с нейните финанси е голям и по него се водят преговори с международните кредитори. Ролята на тази нова институция е да се създаде банка, която ще подкрепя големи строителни проекти.

"Знаем, че от години ролята на Световната банка в реализацията на инфраструктурни проекти непрестанно намалява, вместо да се увеличава. Затова ние - петте държави учредителки и членове, се съгласихме тези проекти да бъдат крайъгълният камък на нашата дейност. Банката няма да функционира с оглед на печалбата", каза руският представител.

Той изказа мнение, че е много малка вероятността това да създаде проблеми в отношенията на Гърция с ЕС, ако страната поиска финансова помощ от банката. Впрочем това е така, защото много държави членки на ЕС са взели решения за присъединяване към някаква друга развойна институция. Например, Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция - всички те членове на ЕС, са решили да си сътрудничат с други държави по линия на азиатската банка. Така че няма проблем, а и оценките за това са доста положителни, посочи Сергей Сторчак.

БТА

Станете почитател на Класа