Симулация ли е нашият живот: Трима учени доказват: Да!

От години сред учени и ентусиасти циркулира на идеята, че нашият свят всъщност не е реален. Някои предполагат, че това е симулация, контролирана от друго същество, все едно че сме играчки, докато други твърдят, че имат доказателства, че реалността е, всъщност, холограма. Нека да разгледаме идеите на тези, които вярват, че е възможно да живеем в "матрица".
Рич Терил, директор на Центъра за еволюционни изчисления и автоматизирано проектиране от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА твърди, че живеем в свят, който в действителност, е живот-симулация, създаден от "програмист", който контролира всичко, което правим. Ученият смята, че не можете да докажете, че не сме компютърни модели, защото "действителността е продукт на сложна структура, която сеопоявява извън границата на човешкото съзнание." Затова той внушава идеята, че нашият свят се държи като реалността във видеоиграта "Grand Theft Auto". "Виждате в града точно каквото имате нужда да видите по това време, редуцирайки метрополиса до размера на една конзола. Вселената се държи по същия начин. В квантовата механика, частиците нямат конкретно състояние, ако те не са наблюдавани по това време. Много теоретици са прекарали много време, опитвайки се да го обяснят. Едно от възможните обяснения е, че живеем в един вид симулация, като виждаме това, което трябва да видим в точното за някого време".
Ако компютрите станат достатъчно мощни, те ще могат да създадат симулация, в която самите съзнателни същества нямат представа, че са част от програма, нещо което е отразено във филма "Шоуто на Труман". Идеята не е нова, тъй като през 2003 г. философът Ник Бостром предположи, че ние живеем в симулация, моделирана и регулирана от нашите потомци, тоест, от бъдещето. Според неговото предположение, бъдеща цивилизация би имала такъв огромен компютърен капацитет, че нашите потомци биха могли да разработят симулационни предци.
Друга идея, която набира сила са холограмите. Миналата седмица група учени съобщи, че е успяла да демонстрира "холографски принцип", предположение за квантовата гравитационна теория на Хофт от 1993 г. Идеята постулира, че вселената не разполага с триизмерно пространство, а то е двумерна структура подобна на холограма, чиято проекция е отразена в извънредно голям космически хоризонт.

Станете почитател на Класа