Milan Expo: Италия откри изложение "Да нахраним планетата"

Италианският премиер Матео Ренци изнесе реч на официалното откриване на Milan Expo 2015. Папа Франциск, който говори чрез телевизионна връзка на откриването, каза, че иска всеки човек, който посети изложението да мисли за "лицата на милиони хора, които са гладни днес".
Италия, все още в рецесия, се надява изложението да бъде голям паричен ускорител. Десет милиона билети са продадени вече за шестмесечното събитие. Представители на 145 страни, са в града за изложението, което представя 54 национални павилиона Темата за изхранването се фокусира върху борбата с глада в световен мащаб. Но също така е витрина за италианската кухня. Изложбата вече бе помрачена от скандал, след като няколко длъжностни лица от организаторите са били арестувани за корупция.
Някои групи разкритикуваха панаира, като символ на големи бизнес интереси и проведоха протести. Скоро след откриването, протестиращи в Милано се сблъскаха с полицията, която отговори със сълзотворен газ. Насилието избухна в петък когато десетки хора протестиращи срещу Expo подпалиха коли и разбиха витрини на магазини.

Станете почитател на Класа