Какво би станало, ако американците и африканците си сменят диетите?

Международна група от учени е провела научен експеримент, при който за две седмици група американци и южноафриканци разменили диетите си. Резултатите показват драматични промени в здравето на доброволците.
Според изследването, публикувано в списание "Nature", двадесет ученици от град Питсбърг, САЩ, заменят нездравословната храна с овесена каша, ориз, манго и боб, а двадесет жители от областта Зулуленд, Южна Африка, изоставят обичайната си диета и започват да ядат хамбургери, пържени картофи и хот-дог.
"Това изследване показва силата на промяната в диетата", казва ръководителят на изследването Стивън О'Кийф. Според учения, на края на експеримента двета групи участници получават промени в рисковите фактори за рак на дебелото черво.
Изследването е потвърдило, че диета с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини и животински белтъчини повишава риска от развитие на тумор в дебелото черво, както и че диета с характеристики на африканското меню предотвратява възпалението на дебелото черво и подпомага храносмилането.
" Храните с мазнини не са отрова, но увеличават риска от рак. Трябва да следвате здравословна диета. Повече растителен протеин, по-малко мазнини и животински протеин, повече зърнени храни и зеленчуци", съветва лекарят.

Станете почитател на Класа