Щат Ню Йорк ще затъмни светлини, за да спаси мигриращите птици

Счита се, че прелетните птици могат да бъдат дезориентирани от електрически лампи, да объркат светлините на града със съзвездия, карайки ги да фатално да катастрофират. Феноменът, известен като "фатална светлина атракция", се очаква да убие до един милиард птици годишно в САЩ.
Щат Ню Йорк е решил да изключи несъществени светлини в държавни сгради, за да помогне на птиците да е придвижват по техните маршрути на миграция през пролетта и есента. Така милиони птици, мигриращи през Ню Йорк по Атлантическия маршрут и минаващи над града през нощта, ще имат по-голям шанс да успеят.
Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви в понеделник, че яркото външно осветление ще бъде изключено между 23:00 и призори по време на пиковите сезонни миграции през пролетта и есента. "Това е една проста стъпка, за да защитим тези мигриращи птици, които домуват в горите, езерата и реките на Ню Йорк" каза г-н Куомо в изявление.
Държавата ще се присъедини към няколко добре известни забележителности на Ню Йорк като Рокфелер център, Крайслер Билдинг и Тайм Уорнър център, които вече са се записали в програмата Lights Out. Програмата вече работи и с други големи градове като Балтимор, Чикаго и Сан Франциско.

Станете почитател на Класа