Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис сменен като водещ на преговорите по дълга

Гърция се опитва да инжектира свеж импулс на проблемните преговори с кредитори в понеделник, прегрупира своя преговарящ екип, за да се опита да намали напрежението към своя прям финансов министър. Коалиция Сириза назначи професор по икономика за водещ на преговорите, за преодоляване на растящата Европейския опозиция към спорния си колега. Запознати твърдят, че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис все още имамного влияние в преговорите, въпреки назначаването на нов координатор.
В отговор на новината, високопоставен представител на Европейския съюз довери, че е станало "невъзможно" да се работи с Варуфакис. "Той беше стигнал до етапа, когато очите се въртят удивено. Хората се умориха от лекции за строги икономии и последиците от кризата. Всяко съчувствие към Гърция бе подкопано от невъзможността му да изготви конкретни предложения. "
Варуфакис отвърна с туит, взет назаем от американския президент Франклин Д. Рузвелт: "Те са единодушни в своята омраза към мен; и аз приветствам тяхната омраза. "
Ципрас заяви, че финансовият му министър "е важен актив за правителството и той говори [с кредиторите] на техния език по-добре от тях самите". Той добре знае, че не става дума за Варуфакис, а за правителството му, което се е осмелило да се изправи срещу неолибералната доктрина на Европа.
Очаква се Цакалотос, заедно с Варуфакис, да представи Гърция на следващото заседание на финансовите министри на Еврогрупата на 11 май, фаталната дата правителството да убеди кредиторите отЕвропейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да предоставят средства. На 12 май Гърция трябва да извърши плащане на дълг от € 780 м към МВФ.

Станете почитател на Класа