Средиземноморската имигрантска криза: ЕС ще проведе извънредна среща на върха

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха за спиране на мигрантите, рискуващи опасното пътуване през Средиземно море. Катя Адлер - редактор в BBC Европа, че каза проектопредложенията включват военен мандат за унищожаването на лодки, използвани от трафиканти на хора.
Повече от 800 души са се удавили край бреговете на Либия в неделя, с което броят на смъртните случаи през тази година достигна 1750.
Италианският премиер Матео Ренци призова за преки действия срещу контрабандистите на хората. Той ги описа като "търговците на роби на 21-ви век".
Проектът на декларация за срещата в четвъртък в Брюксел, видян от АФП, казва че лидерите ще се ангажират със " систематични усилия за идентифициране, улавяне и унищожаване на кораби, преди те да се използват от трафикантите". Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини "е поканена незабавно да започне подготовка за евентуална операция за сигурност и отбрана в този смисъл, в съответствие с международното право".
Лидерите на ЕС се очаква да обсъдят какво да правят с тези имигранти, които достигат до Европа. Предложението е да бъдат разпределени по равно между всички държави от ЕС, което ще предизвика разногласия, допълва кореспондентът на ВВС.
В понеделник ЕС представи план за действие от 10 точки, за предотвратияване на нови смъртни случаи. Те включват увеличаване на финансовите ресурси на граничната агенция Frontex, , която управлява Средиземноморската спасителна служба на ЕС - Triton, както и разширяване на оперативната зона на Тритон, заменила италианската операция Mare Nostrum.
Правозащитната организация Amnesty International заяви, че решението да се сложи край на Mare Nostrum е "допринесло за драстично увеличение на смъртните случаи на мигранти и бежанци".

Станете почитател на Класа