Шахматист изгонен от турнир за употреба на смартфон в тоалетната

Гросмайстор Нигалидзе е бил експулсиран от международен турнир, след като е бил открит да ползва смартфон в тоалетната, за да провери своите ходове. Той е заплашен от забрана за три години, ако жалбата срещу него бъде уважена.
Грузинският национален шампион играел срещу арменеца Тигран Петросян на Дубай Оупън. Петросян предупредил квесторите, когато забелязал, че опонентът му посещава тоалетната на равни интервали. Когато играчът напуснал тоалетната, квесторите открили смартфон увит в тоалетна хартия в кофата за боклук.
"Той отрече, че е смарфонът е негов, но бе влезъл в своята Facebook страница и на дисплея имаше шах програма, показваща неговите позиции", заяви директорът на турнира Яхия Мохамед Салех пред Би Би Си.
Грузинската шахматна федерация нарече инцидента "много лош", но заяви, че ще изчака да чуе версията на играча, преди да отсъди.
Това е първият случай за гросмайстор, отнесен към Международния федерация по шахмат (ФИДЕ), след създаването на Комисията за борба с измамите през миналата година.
Проблемът в шахмата се определя като "хай-тек допинг" и се полагат сериозни усилия да бъде ликвидиран. Отакто компютрите станали по-миниатюрни и по-мощни, FIDE започна внедряването на металдетектори, блокиращи устройства и случайни проверки на играчите за предотвратят използването им в състезания.

Станете почитател на Класа