Рублата изненада САЩ

От една от най-лошо представящите се валути до една от най-перспективните – това е пътят на рублата от края на миналата година до момента, съобщават редица авторитетни международни финансови агенции като "Файненшъл таймс" и "Блумбърг". Оказва се, че и руската икономика се представя по-добре от предсказанията в последните месеци.
В последната година натискът върху рублата беше изключителен, припомнят анализаторите. От нива 35-37 рубли за долар през август и септември миналата година, рублата достигна до ниво 70 рубли за долар, което беше невиждана девалвация на руската валута. Днес рублата отново завзема отнетите й територии, като достигна до психологическата граница от 50 рубли за долар. Това се случва в условията на безпрецедентни финансови и икономически санкции от страна на САЩ и ЕС, съчетани с критично ниски стойности на петрола, заради политиката на свръхпроизводство от страна на САЩ, Саудитска Арабия и партньорите им в Персийския залив.
Възходът на рублата обаче не се случва от само себе си, а е следствие от целенасочената политика на Москва, която не само успя да удържи на масираната и организирана атака, но и съумя да обърне тренда. На първо място Кремъл прекрати използването на долара и превключи на интензивно вкарване на рублата в международно обръщение - Русия всъщност се договори с партньорите си търговията помежду им да се извършва изцяло в рубли или поне с участието на рублата, с което напълно изолира долара от уравнението. Сред другите укрепващи фактори безспорно се нарежда и проактивната позиция на руската централна банка и поддържаните от нея лихвени нива.
"Отдалечавайки се от американския долар и превключвайки към транзакции с рубла и юан значително ще увеличим тежестта на Русия и Китай в енергийните и финансови пазари", каза още миналата година президентът Владимир Путин и очевидно се оказва прав. "Американският долар няма бъдеще. Рублата и юана имат по-добри дългосрочни перспективи", добави Путин. Междувременно Кремъл включи Китай в някои от големите си компании като например "Ванкорнефт" - подразделение на гиганта "Роснефт". На финансовия фронт Московската фондова борса сключи споразумение с Китайската централна банка за извършване на финансови транзакции само във валутите на двете страни. На 17 март тази тази година Московската борса започна предлагането на фючърси на двойката рубла-юан, която се очаква да се превърне в третата най-използвана финансова двойка в света.
През ноември "Сбербанк" навлезе на китайския пазар и започна на извършва плащания в юани. Втората по големина руска банка - ВТБ също навлезе ударно на китайските финансови пазари, а след тях се "изсипаха" още над 100 руски банки, които съживиха използването на китайската валута. Същото направиха и китайските инвеститори, които завъртяха глобална търговия използвайки масирано руската рубла.
От ръста на рублата в последните седмици можем да направим извода, че поведението на Москва дава своите отчетливи резултати. След прекратяването на използването на долара, Русия всъщност остави на всички, които искат да търгуват с нея, само една възможност - да търгуват в рубли. Това естествено води до покачване на търсенето на рублите, с което се повишава и цената на руската валута. Това, съчетано с ударно привличане на съюзници вън от американската зависимост, вече дава плодове.

Станете почитател на Класа