Банкови сметки на Greenpeace, замразени от индийското правителство

Индийското правителство замрази банковите сметки на Greenpeace, след като обвини международната група в кампания за насърчаване на протести "анти-развитие" в страната с растяща икономическа мощ.
Вътрешното Министерство суспендира за шест месеца официалната регистрация на Грийнпийс Индия за чуждестранно финансиране и замрази седем банкови сметки, свързани с организацията. "Имаме доказателства, че Greenpeace невярно декларират средствата си и използват безотчетна чуждестранна помощ, за да забавят възлови проекти за развитие," заяви старши правителствен служител. Министерството на вътрешните работи официално заяви, че една от причините за мерките тази седмица е поканата от британския парламент до Грийнпийс Индия да "свидетелства срещу индийското правителство".
Доклад на разузнаването, подготвен за новото правителство на Нарендра Моди, който дойде на власт през май, обвини няколко НПО, финансирани от чужди страни, в блокиране на големи инфраструктурни проекти, по повелята на неидентифицирани чужди сили. Изтеклите в медиите данни сочат, че кампаниите, организирани от неправителствени организации блокират проекти в седем сектора - ядрени електроцентрали, уранодобив, топлинни и водноелектрически централи, биотехнологични ферми, в добивната промишленост и мега индустриални проекти –за да бъде поддържана Индия в " недоразвито състояние". Предшественикът на Моди, Манмохан Сингх, също е декларирал, че финансирани от чужбина НПО блокират разширяването на ядрената енергетика.

Станете почитател на Класа