Русия реши да се присъедини към Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура

Русия реши да се присъедини към Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура, обяви първият руски вицепремиер Игор Шувалов.
"Имам удоволствието да Ви информирам, че руският президент Владимир Путин е решил да участва в капитала на Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура " обяви руският първи вицепремиер Игор Шувалов, говорейки по време на церемонията по откриването на Азиатския икономически форум в Боао.
Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура бе създадена през 2014 г. по инициатива на Китай. Целта е да финансира инфраструктурни проекти в Азиатско-тихоокеанския регион. Уставният капитал на банката ще бъде 100 милиарда. Към споразумението за създаването й се присъединиха 27 държави, 20 от които от Азиатско-тихоокеанския регион. В последните две седмици желание да се присъединят към тази структура проявиха няколко европейски икономики, включително Великобритания, Франция, Германия, Италия, Швейцария и Люксембург.
Докато вече много съюзници на САЩ обявяват, че се присъединяват към Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура, Вашингтон се дистанцира от процеса под слабия претекст за "липса на стандарти" вновата финансова институция, пише The Fiscal Times.

Станете почитател на Класа