Обама към Иран: "Историческа" възможност"

Американският президент Барак Обама казa на иранския народ, че би могло да бъде постигната договореност за трансформиране на отношенията между двете страни. "Имаме най-добрата възможност от десетилетия за ново бъдеще на нашите страни", каза той във видео обръщение по случай персийската Нова година.
Шест световни сили преговарят за ограничаване на ядрената дейност на Иран, с наближаващ краен срок през март. Иран настоява, че ядрената му програма е единствено за мирни цели, но членовете на международната общност се опасяват, че има военни амбиции.
Президентът призна, че все още има "дупки" в преговорите, но има надежда. "Този момент няма да се върне скоро и вярвам, че нашите народи имат историческа възможност за решаване на този въпрос по мирен начин –възможност,която не бива да пропускаме. Ако иранските лидери се съгласят на разумна сделка, тогава страната ще поеме пътя към просперитет. Изолация ви очаква, ако не се постигне споразумение" добави той.
Президентът все още предстои да убеди Конгреса на САЩ по съществото на договора и много депутати продължават да се противопоставят на облекчаване на санкциите. 47 републикански сенатори предупредиха иранските лидери, че всяко споразумение за ядрената програма на Техеран може да бъде отменено, след като г-н Обама напусне поста. Този ход бе осъден от Белия дом като опит за подкопаване на външната политика на президента.
В четвъртък междупартийно писмо, подписана от 360 членове на Конгреса б е изпратено до президента, напомняйки му, че вдигането на постоянните санкции на САЩ срещу Иран ще изисква ново законодателство от Конгреса.

Станете почитател на Класа