Лавров: " Действията на САЩ подкопават перспективите за ядрено нулиране"

"Стратегическият паритет в момента е засегнат от редица фактори, особено от едностранните действия на САЩ и техните съюзници в областта на противоракетната отбрана, които имат разрушително въздействие върху стратегическата стабилност и подкопават възможността за преминаване към " ядрена нула " заяви руският външен министър Сергей Лавров, в речта си на Конференцията по разоръжаването на ООН, проведена в швейцарския град Женева.
Лавров също така заяви, че Русия е загрижена за присъствието на американските ядрени оръжия в Европа, както и участието на "неядрените" страни от НАТО в развитието на уменията за използването на тези оръжия.
"В Европа до момента остават оперативно разгърнати и в състояние да достигнат до руска територия американски ядрени оръжия. Извършва се модернизацията на тези американски оръжия и някои " неядрени "европейски членове на НАТО активно участват в съвместни ядрени мисии ", заяви руският външен министър.
По думите му, "тези съвместни проверки на уменията за използване на ядрени оръжия (...) потвърдени от решенията на срещата на върха на Алианса през миналата година, се провеждат в нарушение на първите две фундаментални точки от Договора за неразпространение на ядрените оръжия ".
Лавров също така подчерта, че "ваксината" срещу нацисткия вирус, произведена на Нюрнбергския процес е "сериозно отслабена" и сега в много страни "се увеличават проявите на неонацизъм, агресивен национализъм, ксенофобия и религиозна нетърпимост ".

Станете почитател на Класа