Бунтовниците вземат властта в Йемен

Мощните шиитски бунтовници в Йемен обявиха, че са взели властта в страната и разпускат парламента - драматичен ход, който окончателно оформя продължилия с месеци бунт. Декларацията беше прочетена по телевизионната мрежа на бунтовниците, Al-Masseria TV от говорител, който каза, че решението е "нова ера, която ще доведе Йемен до безопасни брегове." Декларацията поставя като управляващо в Йемен крилото на хутите по сигурност и разузнаване, известно като "революционен комитет".
Това развитие тласка обеднялата страна към хаос и заплашва да превърне борбата за политическа власт в пълноценен граждански и сектантски конфликт, противопоставяйки шиитите срещу сунитското мнозинство в страната. Това може да даде козове в ръцете на Ал Кайда - най-опасния клон на терористичната група и да застраши операциите на САЩ за борба с тероризма в тази страна.
Кризата се изостри, когато хутите поеха контрола над Сана, завземайки с боеве централен Йемен и други градове по пътя, обсадиха президентския дворец и принудиха президента и всички членове на кабинета да представят своите оставки през януари. Бунтовниците бяха дали на политическите партии в Йемен краен срок до сряда да преговарят за път напред, като предупредиха, че ако няма решение, ще действат едностранно.
"Революционния комитет" ще действа като правителство на страната. Комитетът също така ще има задачата да формира нов парламент с 551 членове. Комитетът е воден от Мохамед Али ал Хути, братовчед на лидера хутите Абдел-Малек Ал Хути. Съобщението не даде график за провеждане на избори и не изясни съдбата на президента Хади.
Засега няма незабавна реакция от Вашингтон, като главен съюзник на Хади, както и от сунитската Саудитска Арабия, която дели дълга граница с Йемен и е малко вероятно да приветства поглъщане на страна на прага си от шиитските бунтовници.

Станете почитател на Класа