За първи път от 13 години, Афганистан не е в дневния ред на НАТО

За първи път за 13 години, конфликтът в Афганистан не е в дневния ред на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Вместо това вниманието на НАТО е насочено към най-новите военни конфликти пред Алианса - заплахата от ислямски екстремисти от Северна Африка и подкрепяните от Русия сепаратисти в Украйна.
Американският военен командир в Афганистан, армейски генерал Джон Кембъл, отсъства от сесията на НАТО, което е още едно напомняне за това колко много неща са се променили и Афганистан вече не е в приоритетите на НАТО.
САЩ вече има само 10 500 войници в Афганистан, в сравнение със 100 000 в пика на войната и още няколко хиляди войници от другите коалиционни нации, участващи в операцията. Също така има американски войници за специални действия, които продължават да провеждат антитерористични операции.
"Не трябва да се очаква, че няма да останат войници на пътя на злото. Ние имаме небойна мисия в зона на бойни действия и войната продължава." каза генерал Брийдлав. Гледайки напред към предстоящия летен сезон, той каза, че бунтовниците ще "се опитат да докажат, че афганистанците не са в състояние да се справят" когато силите на НАТО напуснат. Американските командири са загрижени, че ще има райони, където бунтовниците ще имат по-голяма свобода на движение за атаки и афганистанците ще трябва да бъдат готови сами да се противопоставят.

 

Станете почитател на Класа