Западът осъди зверствата на „Ислямска държава“

И вторият японски пленник на „Ислямска държава" - Кенджи Гото, е екзекутиран. Заедно с жестокото убийство ислямистите отправиха нови заплахи за смърт и насилие към цивилизования свят. Лидерите на Запада и Япония осъдиха „варварския акт" и заявиха категорична непоклатимост срещу терористичната заплаха.
Президентът на САЩ Барак Обама нарече убийството на японския журналист, извършено от „Ислямска държава", „варварски акт", предаде ТАСС. Обама изрази своите съболезнования към близките и роднините на загиналия и заяви своята солидарност към японския народ. Той благодари на правителството на страната за участието й в международните усилия за овладяване на ситуацията в Близкия Изток и помощта, която е оказала на жителите на засегнатите от сраженията региони и хора, пострадали в други конфликти.

„Заедно с многото коалиционни съюзници и партньори на Съединените щати, ще продължаваме решителните си действия за ликвидацията на „Ислямска държава", заключи Обама. На свой ред, държавният секретар на САЩ Джон Кери отбеляза, че „варварското убийство на Кенджи Гото, а по-рано и Харуна Юкава, е още едно свидетелство за жестокостта и екстремизма на групировката „Ислямска държава". Кери изрази своята признателност към народа на Япония за оказаната помощ на сирийските бежанци.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън нарече екзекуцията на японския журналист Кенджи Гото, извършена от „Ислямска държава", „ужасяваща", предаде РИА Новости. „Категорично осъждам отвратителното и ужасяващо убийство на Кенджи Гото. Това е още едно доказателство, че „Ислямска държава" е въплъщение на злото, което не зачита човешкия живот", заяви Камерън.

Френският президент Франсоа Оланд „категорично" осъди екзекуцията на японския заложник, която беше извършена от терористичната групировка „Ислямска държава" и показана във видео, разпространено онлайн в събота, предаде AFP. Оланд заяви, че „категорично осъжда бруталното убийство на японския гражданин Кенджи Гото от Даеш", каза Оланд, използвайки акронимът „Даеш"(който на арабски означава „Ислямска държава в Ирак и Велика Сирия"- бел.ред.).

Министър-председателят на Япония Синдзо Абе нарече убийството на журналиста Кенджи Гото, което бе извършено от „Ислямска държава", „нечовешки и отвратителен терористичен акт", предаде ТАСС. „Изпитвам силен гняв и презрение към тази нечовешка и отвратителна постъпка. Нашата страна продължава да се придържа към категоричната си позиция в борбата с тероризма и сътрудничеството си с международната общност. Правителството положи всички усилия, за да разреши ситуацията, но все пак, ние изпитваме дълбоко разкаяние", каза японския премиер.

Станете почитател на Класа