Опълченците стягат обръча около Дебалцево

През последното денонощие опълченците успяха да поставят под свой контрол населените пунктове, намиращи се в непосредствена близост до Дебалцево. Става дума за селищата Калиновка и Никишино. Силите на опълчението на ДНР също са поставили под контрол стратегически важния път към Артьомовка.
Министерството на отбраната на републиката предлага на останалите в града силоваци, които ежедневно понасят тежки загуби, да сложат оръжие. Съответното изявление бе направено от заместник-министъра на отбраната на ДНР Едуард Басурин

„В резултат на боевете общите потвърдени загуби на Въоръжените сили на Украйна са 5 танка, 7 БМП и БТР, 12 артилерийски оръдия, 97 души убити и ранени. Увеличава се броят на украинските военнослужещи, които се предават с условието да гарантираме тяхната анонимност. Днес са се предали 19 души, включително два офицера, в района на Углегорск. За пореден път призоваваме обкръжените в Дебалцево украински военни да сложат оръжие и доброволно да се предадат. Не са ни нужни вашите жертви. Гарантираме ви вашата безопасност и връщането ви при роднините", каза Басурин.

Той добави, че с всички предали се се провеждат следствени действия, имащи за цел да се установи, дали конкретният силовак е имал отношения към престъпления срещу мирното население.

Басурин отбеляза още, че опълчението води активни действия по установяването на контрола върху селището Чернухино, разположено на два километра от Дебалцево. Отразяват се спорадичните опити на силоваците да пробият блокадата.

През идните дни, каза още Басурин, групировката, която е блокирала Дебалцево, ще бъде укрепена. Мирното население има възможност да напусне града, в който хуманитарната ситуация е много тежка. По данни на опълченците, в града няма отопление, топла вода, има проблеми с електричеството.

Станете почитател на Класа