Руски полифункционален дрон

Първото по рода си въздухоплавателно средство, комбиниращо амфибия на въздушна възглавница и безпилотен самолет е в процес на финализиране на тестови полети в Русия. Дронът има двойна употреба, може да доставя товари до трудно достъпни места и да се ползва за военни цели.
Самолетът „Chirok" е разработен от клон на държавната Rostec Corporation. Тази амфибия не се нуждае от летище и може да излита и каца на всяка неподготвена повърхност, било то заснежен терен или водна повърхност.
„Миналата година представихме модел в мащаб 1: 5 на Chirok, сега вече имаме готов оперативен модел в пълен размер с разпереност на крилата 10 м, който е подготвен за полетни тестове и може да се появи на МАКС-2015 - авиошоу на летище Жуковски близо до Москва" заявиха от компанията-производител.
Chirok се прави изключително от композитни материали, а тъканта на въздушната възглавница е разработена в Русия и патентована от Rostec Corporation. Също има и изключителни стелт способности. Информация за системата на задвижване на Chirok е класифицирана. За разлика от хеликоптер, Chirok може да лети на височина 6000 м и има обхват от от 2500 км. С полезен товар от 300 кг, Chirok ще бъде в състояние да носи 2-3 пътници с багаж или оборудване за наблюдение, както и да се ползва като атакуващ безпилотен самолет.
Chirok най-вероятно ще се използва в мисии за наблюдение на околната среда, за откриване на пожари, доставка на товари от първа необходимост към трудно достъпните райони, както и обслужване на отдалечени нефтени платформи. За военна употреба, дронът е подходящ за атака на военни съоръжения или провеждане разузнавателни мисии, има достатъчно вътрешно пространство, за да се поберат оръжия, като малки управляеми ракети или бомби с висока точност, без да се нарушава аеродинамиката и стелт характеристиките.

Станете почитател на Класа