Цял град премина на слънчеви батерии и се отказа от бензина

Неотдавна се състоя церемонията по официалното откриване на "умния" град Fujisawa. От архитектурния комплекс на централния площад на града се управляват всички обекти от инфраструктурата. Във Fujisawa вече се появииха първите жители, градът е разчетен за 3000 човека и 1000 домакинства.
Повече от 30% от електричеството се произвежда от алтернативни възобновяеми източници, на първо място – за сметка на слънчевите батерии. Това намалява въглеродните емисии със 70%. Консумацията на вода също е намалена с 30%.
Във Fujisawa няма бензиностанции, но има развита мрежа от станции за зареждане на електрически автомобили. За тези, които не разполагат с личен транспорт, електрическите превозни средства са достъпни под наем – автомобили, скутери, велосипеди и друг екологично чист транспорт.
Системата за сигурност осигурява видеонаблюдение на обществени места и система от датчици и сензори, които позволяват, например, да се осигури улично осветление само когато има хора на улицата, което позволява по-ефективно използване на електроенергията.
Общата стойност на проекта е 500 милиона долара, но въпреки големия бюджет, този иновативен екологичен град е само началото, тъй като компанията се фокусира върху масовото разпространение на модела Fujisawa, което означава автономно и устойчиво развитие на града в продължение на 100 години.

Станете почитател на Класа