Първият кен бира е продаден на 24 Януари 1935

Това ново изобретение е резултат от опита на пивоварите за нововъведения след приключване на Забраната за алкохол през 1933 г. В American Can Co. са работили по въпроса от началото на 1900-те, но били затруднени как да запечатат газирана напитка, без да експлодира. Едва след две десетилетия, инженерите накрая открили как да покрият стоманените кутии с лако-подобен материал, който издържа на налягането.
Първите бири, продавани някога в консерва са „Крюгер", появили се на рафтовете в Ричмънд, Вирджиния през 1935 г. Кеновете станали популярни и бързо били разпродавани.
Познавачите информирали, че кеновете дават вкус почти на наливна бира, по-добър отколкото на бутилираната, тъй като светлината не може да проникне през алуминия, както в стъклена бутилка, а и за кеновете не е бил необходим депозит. В тогавашна анкета, бирите в консерва получили огромен рейтинг на одобрение от 91 %.
И така до днес. През 2012 г., продажбите на бира в кен отчитат 53 процента от целия пазарен дял, далеч пред продажбите на бутилирана бира с около 37%. Удобството и преносимостта на този лек съд за пиво очевидно не може да бъдепобедено.
80-ия рожден ден на кена ще бъде отпразнуван подобаващо от любителите.

Станете почитател на Класа