Съдебно дело спечелено от Сотбис

Аукционната къща Сотбис спечели дело за продажбата на картина на известния италиански художник Караваджо .
Бившият собственик на картината Ланселот Уилям Туейтс каза, че е бил измамен от експертите на аукционната къща. Той наследил картината от роднини, след което я продал през 2006 г. с посредничеството на Сотбис за 46,000. паунда (около 63 хиляди долара). Тази ниска цена е препоръчана от експертите, които не считали картината за работа на Караваджо, а за копие, направено от един от неговите ученици.
След като картината била купена от изкуствоведа Денис Маон, имащ световна слава заради способността му да намира уникални произведения на изкуството в най-неочаквани места, става ясно, че картината е нарисувана от известния майстор. Цената й веднага нараства на 10 милиона паунда (около 15.0 милиона щатски долара).
Разгневен от това развитиена нещата, бившият собственик съди Сотбис, твърдейки, че експертите на аукционната къща са го подвели за реалната стойност на картината. Служители на аукциона обясняват действията си с факта, че в момента на търга водещите критици в света са били единодушни, че картината не е рисувана от Караваджо.
В петък съдът отсъди в полза на аукционната къща. "Радваме се, че днешното решение на съда отхвърли всички искове срещу нашата компания и още веднъж потвърждава високото ниво на нашите експертни оценки," - каза представител на Сотбис след процеса.

Станете почитател на Класа