Бивш гръцки министър участвал в престъпна банда

Бивш гръцки министър се оказал част от 37-членна престъпна организация, която се е занимавала с шантажи, изнудвания и организирането на взривове срещу неудобни лица.

Това съобщи гръцката агенция АНА, позовавайки се на полицията, разкрила голямата организация, в която влизали също престъпници и терористи.

Въпросният политик е Акис Цохадзопуос, бивш военен министър.

Новината за разкриването на организацията бе огласена на специална пресконференция, проведена от полицията. "Престъпната организация се е занимавала с изнудвания и организирането на взривове. По случая са отправени обвинения на 37 души, арестувани са 17 души. Иззети са 337 000 евро, четири коли и различно оръжие", съобщиха полицейските представители.

Преступната група е замесена в поставянето на бомба с 15-килограмов взрив в къща в Атина, във взривове в домове на съдии през 2012-2013 г., а също в дома на един от подсъдимите по делото за подкупи в Министерството на отбраната в хода на програма за превъоръжаване.

Полицаите не назоваха нито едно име, но АНА разкри, че сред участниците е Цохадзопулос. Политикът, 74 г., бе осъден през октомври 2013 г. на 20 години затвор за вземането на подкупи и пране на пари. С него бяха осъдени и съпругата и дъщеря му, получили 12-годишни присъди. Съдът призна, че бившият министър и още 16 подсъдими са получили най-малко 55 млн. евро подкупи за сключване на договори по закупуването на руски ПВО системи и немски подводници през периода 1997-2001 год.

През април 2013 г. Цохадзопулос бе осъден на 8 години затвор за невярна данъчна декларация. Конфискуван бе негов дом в подножиието на Акропол и бяха замразени сметките му. Впоследствие съдът намали присъдата до 5,5 годни. На снимката: Цохадзопулос (вдясно) и служителят на Военното министерство Янис Сбокос през 2012 г. преди съдебния процес срещу тях за корупция с военните сделки. /РИА "Новости".

Станете почитател на Класа