Ние сме в световна война и първата битка е за петрол

Сривът на цените на петрола е първата битка от Първата глобална война между геополитическите интереси на Запада срещу Русия, каза консултантът по международна политика Адриан Салбуки. Според него, в бъдеще може да станем свидетели на подобно явление по отношение контрола върху водата или храните.
"Мисля, че Саудитска Арабия е водеща в спада на цените на петрола, защото Саудитска Арабия има други интереси в сравнение с някои от другите страни-членки на ОПЕК, например, Венецуела или Нигерия," твърди той в интервю.
"Свидетели сме на война. Няма да я нарека Трета световна война, а глобална война, Първата глобална война, в която първата битка е битката за петрола." Той уточни, че не става въпрос за това колко ще струва един барел петрол, а е въпрос "да се види дали западните сили могат да поставят Русия и Иран колене. Също така и Венецуела, чийто президент Мадуро обиколи няколко страни, за да провери, дали производството на петрол може да бъде намалено и цените да се повишат отново . Това е геополитическа битка, в която петролът е главният актьор и има много общо с въпроса дали американският долар остава международната валута на пазара за петрол или ще има промени."

Станете почитател на Класа