Ким Йонг Ун планира Русия за първоте си пътуване в чужбина

Ким Йонг Ун съживи обичая, започнат от харизматичния му дядо, "вечен президент" на Северна Корея Ким Ир Сен, да се произнася реч за Нова година. В последната си реч Ким Йонг Ун отбеляза необходимостта да се търси обединение на Корейския полуостров, като каза, че е отворен за среща с южнокорейският президент Пак Кън Хе. По повод големите тържества за отбелязване на 70-годишнината от края на Втората световна война Москва е поканила много световни лидери - включително Ким и президентите на Китай и Южна Корея.
Ким Ир Сен се е радвал на силна подкрепа от Съветския съюз, но неговия крах през 1991 г. е сближил Северна Корея и Китай. Днес Северна Корея е силно зависима от Китай за икономическа подкрепа и подкрепа в международните форуми като Организацията на обединените нации, за противопоставяне на санкциите заради човешките права и програмата за ядрени оръжия. Но притеснен от зависимостта си от Пекин, като противовес Пхенян се стреми да подобри отношенията си с Русия. Москва, от своя страна, има голямо желание да подобри позицията си в Азия заради търкания със Запада.
Путин е първият съветски или руски лидер, посетил Северна Корея - той прекара два дни в Пхенян през 2000 г. - и връзките на Москва със Северна Корея се подобриха, особено на икономическия фронт. Русия остава загрижена за ядрената и ракетната програма на Северна Корея, но същевременно полага усилия, за да убеди Пхенян, че продължаването им има малък ефект. Китайският президент Си Цзинпин тепърва ще посети Пхенян, след като посети Сеул през юли миналата година.

Станете почитател на Класа