2015 ще бъде година на исторически събития

2015 ще бъде година на исторически събития и ситуации, които бележат нови посоки за света, които въпреки повишаване на напрежението, ще бъдат в полза на човечеството. Ето десетте най-значими:
1. тероризма.
Има три пътя: единият ще покаже, че най-голямата опасност за Европейския съюз и Съединените американски щати (въпреки че заслужават да пострадат за тяхното финансиране и насърчаване на тези групи), не надвишава последствията, причинени в Близкия изток или от директни интервенции в Ирак, Либия, Сирия, Палестина; вторият - ще има рязко намаляване на Ислямската държава вследствие патриотичната дейност на иракските и сирийските правителства, с пряката подкрепа на Иран; третият - вероятно да бъдат разпръснати терористичните групи, а някои ще изберат преместване в други центрове на действие (Нигерия, Либия).
2.Сирия-Ирак-Иран.
Единството на тези три страни ще се задълбочи и ще представлява източник на стабилност за Близкия изток. Конфликтът заради ядрената енергия на Иран ще бъде обект на трудни преговори. Сирия ще остане мерило за национално достойнство и "опозиционните" групи ще трябва да преговарят, за да станат част от мирния процес или да бъдат изключени от всякакъв диалог, докато считат, че оръжията са единственият метод. Ирак ще се консолидира в отделянето си от Съединените щати чрез патриотична борба с бунтовниците от ислямската държава.
3. Увеличаване на алтернативни организации.
Международният валутен фонд, Световната банка и други институции за политическа принуда ще бъдат засегнати от спада в отношенията с тях, особено от патриотични правителства, не приемащи капитулация на техните народи пред фондове лешояди. ООН ще загуби много от своята представителност, подложена на реална конфронтация и без правомощия за вземане на решения. Евразия, БРИК, CELAC, ще представляват една чудесна възможност да се оформи свят с нови отношения.
4.Криза в традиционните неравноправни търговски организации.
Тя ще принуди суверенни правителства да започнат нови взаимоотношения извън долара, за да подкрепят икономиките си. Страните, които са "изхвърлени" от ЕС, както се предполага за Гърция, ще постигнат значителен ръст след труден процес на преосмисляне на вътрешните дългове.
5. Разширяване на тенденциите на ляво и дясно в света.
Светът върви към по-голяма яснота по отношение на политическите модели: неолиберализма и независимостта ще получават все по-голямо значение. Франция, ЕС, Украйна, Латвия, Испания, Гърция, Аржентина, Бразилия ще потвърдят, че посоката не е към центъра, а към идеологическите екстремуми.
6. Влошаване на конфронтацията между Транснационалния Алианс и Блокът суверенни държави.
Светът ще върви към по-силно напрежение между финансово-военните транснационални корпорации и единството на суверенните нации. Това ще включва създаването на огнища на агресия, където може да се отприщи по-голям пожар, както във вече известните сценарии (Украйна и Сирия), така и в тези, които могат да носят опасност за война, особено междусъседските, ядрени или икономически проблеми.
7. Петролната криза ще бъде преодоляна, но последиците ще бъдат забележими.
Безспорно манипулираните ниски цени на петрола ще разклащат страните, които са силно зависими от него, принуждавайки ги да предприемат спешни мерки, които ще бъдат използвани от опозицията за нарастване на вътрешния дисбаланс чрез познатите механизми. Въпреки това, възстановяването ще бъде трудно, но ще започне по-бързо от очакваното, което доказва, че силата е на народите.
8. Ще се идентифицират истинските собственици на властта и непатриотичната роля на техните представители.
Скриването на истинските намерения на тайни групи, протежирани от западните правителства, ще бъдат разкрити чрез значително нарастване на социалното съзнание. Конфликтът с Ислямска държава убедително демонстрира ролята на Турция, Арабските монархии, Евро-Американската Коалиция и дефинира ясно кои са спонсори на глобалния тероризъм.
9. ще бъде засилена алтернативната роля на медиите.
Пред безспорното господство и собственост на частни средства за комуникация, които успешно изпълняват роля при опитомяването на съзнания, ще става все по-трудно да се заглушат гласовете, които показват реалността на живота. Войната на медиите ще се засили. В различни страни ще започне да прилага политика, която излиза извън рамките на идеологическа парадигма на "свободата на печата" (само силните могат да имат становище), за преодоляване на концентрацията чрез разпределително равновесие.
10. Ще расте броят на "пролети" в суверенни държави, като ще се използва тероризъм във всичките му форми.
Икономическият тероризъм става видим в зловещите си действия, водещи до разпадане на производство, изтичането на капитали, ниски манипулирани експортни цени. Риторичната дипломация ще продължи, докато скритата ще расте.
За Съединените щати, както и на Европейския съюз годината ще бъде трудна, независимо от информационно-статистическия грим. Като цяло ще има засилване на напрежението, шпионажът ще стане по-фин и интензивен, влиянието на мрежите ще расте и опитите за "пролети" няма да спрат. Въпреки това, тенденцията към хуманизиране ще стане по-прозрачна и тази година ще позволи постигането на целите на Милениума ефективно, без увъртания и с пълно доверие в настоящето-бъдеще.
Карлос Санта Мария – RT Превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа