"ISIS ще отидат в ада": Иракските християни се борят да учат децата си на прошка

Написаното на дъската в Католическата църква в полу-автономната кюрдска област в Ирак носи послание за стотиците християнски семейства прогонени от домовете си от ислямска държава: "Бъдете благодарни Бъдете живи Бъдете щастливи Бъдете внимателни.... "
Но основния принцип на прошката в християнството е изключително труден за възприемане от децата, които доскоро живяли в относителен мир със съседите мюсюлмани, сега са без дом. Те са избягали, след като бойците на ислямска държава са ги карали да избират между смяна на религията или да бъдат убити. С намаляващо християнско население на Ирак, трудната задача да помагат на децата да се придържат към вярата на предците се пада на църковните старейшини. Но на тях също им е трудно да се обяснят случващото се.
Отец Даниел разказва: "Аз ги учех на притчата за Исмаил и Лазар, говорих с тях за Рая и Ада и използвах това, за да спомена ISIS. Попитах къде ще отидат ISIS и те казаха:" Директно в ада! "
В огромна част сирийска и иракска земя, сега контролирана от ислямска държава, домовете и църквите на християните са разграбени и опожарени до основи. От християните в Ирак, наброявали около 1,5 милиона, към момента са останали близо 200 000. Тези, които останат отказват да се отрекат от своята вяра, дори и под заплахата от смърт.
Маса християни са избягали лапите на терористичната организация при навлизането й в Ниневия, дом на някои от най-древните християнски общности в света. Кюрдският регион е приел повече от 1,5 милиона бежанци, християни и други етнически и религиозни малцинства, които никога не наричат убежището си лагер. За тях това е един център.
"Децата са много травмирани. Те са изгубили своите надежди и мечти и ние се опитваме да им помогнем да разберат, че животът ще продължи", каза отецът . "Но едно дете е като цвете и ние трябва много да се грижим за тях, в противен случай следващото поколение на ISIS може да дойде от тези деца." Центърът дори е домакин на свои "Търсим талант" и "Гласът" състезания, където децата могат да се представят пред приятелите и семейството си и да спечелят награди. Изучаване на Библията е основен компонент на всеки ден.
Без реална възможност да върнат в своите домове в скоро време, хиляди разселени семейства разпръснати в целия кюрдския регион нямат друг избор, освен да започнат живота си от нулата в непозната територия. За семействана от християнските села "Дом" в сегашния му вид сега е група палатки, дарени от различни организации и издигнати на църковна земя. Палатките са разделени на две половини, за всяко семейство по една. Децата ходят на училище от 9 до 16:00 през седмицата, с извънучилищни дейности от 18:00-20:00 всяка вечер.
"Аз просто продължавам да казвам на децата, че трябва да прощаваме. Прошката ще ни отвори много пътища. Не искам те да растат сърдити и отмъстителни " каза отец Даниел. „Искаме да се чувстват като у дома си, да са щастливи и да се усмихват" добавя той.
Превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа