Провериха: водата на Черноморието засега е без лайна

Провериха: водата на Черноморието засега е без лайна

Резултатите от проверките по родното Черноморие показват, че водата е в нормите и морето е чисто. Поне засега няма и от бактерията ешехерия коли, която традиционно се наблюдава в огромни количества във водата на някои от най-популярните ни курорти, особено в разгара на туристическия сезон.

Както е известно, бактерията е силно концентрирана във фекалните води, които по стара българска традиция се изливат директно в морето - нищо, че морските кметове се кълнат в пречиствателните станции, които обаче често не са включвани, тъй като гълтали много ток. Може би защото още е едва началото на юни и няма никакви хора, а 90% от заведенията не са отворени, морската вода е с добри показатели.

Трима министри от служебния кабинет - на туризма Евтим Милошев, на здравеопазването Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров, извършиха проверка на морската вода на плаж в Шкорпиловци. Те подчертаха, че проверките ще продължат регулярно през целия летен сезон.

Министър Димитров посочи, че състоянието на крайбрежните морски води се следи стриктно. По думите му до момента не са констатирани отклонения от стандартите за качество. Екоминистърът отбеляза, че плаж Шкорпиловци не е избран случайно като място за пробонабиране, защото тук има и двете зони - зона за къпане и крайбрежни морски води.

Станете почитател на Класа