Подхващат бакшишите, возят ни с купени книжки

Подхващат бакшишите, возят ни с купени книжки
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.10.2022
  • Share:

Предстоят масови проверки на истинността на шофьорските книжки на таксиметровите шофьори. Lupa.bg научи, че акцията ще започне до една две седмици и ще се проведе предимно в София. 

 

Информацията ни идва два дни след протеста на шофьорите с жълтите коли. 

От край време се знае, че зад волана на повечето жълти коли в София са роми, които не са карали шофьорски курсове, а возят клиенти с купени книжки.

Опитът им е много голям, но на практика законът в това отношение се потъпквал от много години и никой до този момент не взимал мерки.

По наша информация около 70 процента от бакшишите в София са от ромски произход, а 60 процента от тях натискали педалите без да имат редовно изкарана шофьорска книжка. 

Именно заради това предстоят масови проверки, като жълтите коли ще бъдат спирани, а дали документите са оргинал ще се проверява по номера на книжката. 

Разбрахме още, че нередовните шофьори ще бъдат арестувани, а на фирмите ще се налагат солени глоби. 

 

Подхващат бакшишите, возят ни и с купени книжки – 1chas.BG

 

С гласовете и на управляващата коалиция в София - ГЕРБ-ВМРО-"Атака", както и на групата на БСП, беше одобрено вдигане на минималната и максималната тарифа, на която такситата в града ще возят от 1 януари 2023г.

Най-ниската цена за превоз става 1,21 лв. за километър, след като в момента тя е 1,05 лв.км. Минималната нощна тарифа пък поскъпва до 1,39 лв. км. от сегашните 1,21 лв. км. Увеличението е с 15 на сто.

Максималните тарифи също се увеличават с 15%. Дневната става 2,05 лв.км. от сегашните 1,78 лв, а нощната ще достигне 2,51 лв.км. на фона на 2,19 лв.км. в момента.

Днес СОС окончателно реши и патентният данък за таксиметровата дейност в София да е възможно най-ниския - 300 лв., на колкото той бе определен през ковидните 2021 и 2022 г. Останалата част до 850 лв, на колкото възлизаше таксиметровият данък преди пандемията, ще бъде доплатена от държавния бюджет.

Станете почитател на Класа