Как се създава следващо поколение от "Зелени лидери"

Как се създава следващо поколение от "Зелени лидери"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

Може ли да се преподаде любов към природата и как се изгражда едно следващо поколение, което познава себе си, средата около себе си и го е грижа за екологията - това е темата на този брой на подкаста "Хедонисти".

Негов гост е Даниела Северинова, директор на Училище "Дени Дидро̀" - едно място, което залага на специфичен подход към образованието на децата, за да ги накара не просто да трупат знания, а и да възприемат средата около себе си, да мислят и да откриват сами какво се случва.

Госпожа Северинова е на мнение, че любовта към природата не се преподава, тя се показва ежедневно и примерът е това, което учи децата. По думите ѝ това е и самата цел на училището - дори сградата на "Дени Дидро̀" е мислена така, че като локация и проектиране да учи децата на връзка с природата.

За директорката едно от най-ценните неща в това да преподава в Училище "Дени Дидро̀"е възможността да участва в един по-различен вид образование, който да бъде пример за цялостна промяна в подхода и методите на обучение.

 

Даниела Северинова

 

Говорим си и за основните принципи, които в училището се опитват да предадат на възпитаниците си. Отвъд това, госпожа Северинова обяснява и една от основните цели на образованието - децата да осъзнаят, че с действията си или с бездействието си пораждат последици, и да разбират какви са те.

Тя обяснява на практика какъв е и подходът към децата, за да могат те не просто да научават отделни факти, а знанията им да останат трайно запомнени и приложими - например чрез извършването на малки експерименти, чрез които учениците да опознаят природата и да разберат някои процеси, случващи се около тях.

Повдигаме и темата за свободата, която се дава на децата в процеса на учене и къде е балансът, необходим за да не се стигне до хаос, като се спираме на принципа валиден в училището: "Моите ръце и крака стоят до моето тяло".

Госпожа Северинова разказва и по какъв начин преминава един учебен ден в Училището, като там действително се залага много на свободата и достатъчно почивка. Обяснява и защо в "Дени Дидро̀" децата не се готвят за това да изкарват високи оценки, а за това да търсят решения, да мислят, да разсъждават и да стигат до собствени заключения.

В епизода можете да чуете още:

Ако Ви е по-удобно да ни слушате в Spotify, можете да чуете новия ни епизод тук:

"Какво по-хубаво от това едно дете да стигне само до извод. Това е т.нар. индуктивен подход - да можеш да извлечеш от децата знанията, които те не знаят, че", обяснява още госпожа Северинова и допълва, че децата всеки ден са сред природата, като те са стимулирани да изследват и да стигат до собствени заключения.

- На какви изисквания трябва да отговарят учителите в "Дени Дидро̀";

- Как поставянето на цели може да се превърне в ключов метод за преподаване;

- Как се работи с родителите в една такава среда.

Станете почитател на Класа