Египтяните искат да ги включат в македонската конституция

Египтяните искат да ги включат в македонската конституция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

И египтяните поискаха да бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония наравно с българите, хърватите и черногорците като държавотворен народ, гръмна с новина БТА в понеделник вечерта.

 

Според преброяването от 2021 г. в Република Северна Македония живеят 3504 българи, 2406 египтяни, 2145 хървати, 1023 черногорци, припомни българската държавна информационна агенция.

"С възможността да бъде „отворена“ конституцията на страната, за да бъдат вписани в нея българите, а според премиера на страната Димитър Ковачевски и хърватите и черногорците, и египтяните в страната днес поискаха да бъдат вписани в преамбюла на основния закон в страната", гласи дословно информацията на БТА.

А в България започна чудене - какви са тези египтяни в Северна Македония. И те по-древни ли са от потомците на Александър Македонски или са по-прясно население на най-древната земя в Европа, света и галактиката въобще.

Всъщност в Северна Македония няма египтяни и те се оказаха грешка в превода. А в конституцията искат да бъдат вписани циганите.

Македонската дума за цигани е "гюпци"(на албански: Egjiptian, сръбски: Египћани/Egipćani или Ђупци/Đupci, македонски литературен език: Ѓупци), което е изядено произношение на египтяни, подобно английското "джипси" и френското "житан".

Въпреки че никой не знае досега точния произход на циганите, голяма част от тях се определят именно като египтяни - потомци на египетски копти, които са се занимавали с врачуване. И не е случайно в повечето езици се използва аналогични думи.

Българската "циганин" е всъщност гръцка и означава скитащ се гадател и описва същото - преселник от Египет, който гледа. Всъщност тези, които са преселници от Индия, и които се наричат роми са много малко.

Правилното название на египтяните на техния език всъщност е "агупти" и те са само част от циганския етнос - другите са роми и синти. А наименованието „египтяни“ за народ, сроден или част от циганите, се появява на Балканите през XIII-XIV век. Техният произход не е добре изяснен. Според една от теориите агуптите са потомци на циганско племе, които претендират, че са дошли на Балканите от Египет.


Според друга по-малко разпространена теория агуптите са потомци на египетски войници, които дошли на Балканите през IV век. Някои автори свързват произхода им с областта Малък Египет, локализирана в Пелопонес или Мала Азия. Една от хипотезите за тях е, че те представляват по-късна вълна в циганските преселения към Балканите и Европа.

В България между другото "агупти" или египтяни няма. Техните поселения са главно в Сърбия и Северна Македония, има малки групи в Албания и Гърция. В Югозападна България все пак гюпти съществува като диалектно название на циганите.

Станете почитател на Класа