Какви опасни болести може да докара оралният секс

Какви опасни болести може да докара оралният секс
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.06.2022
  • Share:

Лятото е сезонът на горещите страсти. Затова специалисти напомнят в своя статия на сайта https://www.medicalnewstoday.com, че оралният секс е свързан с риск от заразяване или предаване на полово-предавани инфекции (ППИ). Някои от по-често срещаните от тях включват хламидия, гонорея, херпес и HPV.

Разпространението на тези инфекции може да бъде ограничено чрез използването на бариерен метод за контрацепция, като презерватив, и ваксиниране срещу човешкия папилома вирус - HPV.

Ако човек е изложен на висок риск от заразяване с ХИВ, той може да обмисли приема на PrEP. Повечето хора не изпитват никакви симптоми на ППИ, но всяка от тях може да причини доживотни и сериозни усложнения, ако човек не потърси лечение навреме.

 

Какви опасни болести може да докара оралният секс 18+

 

Кога да посетите лекар?

Ако сте имали незащитен сексуален акт или партньорът ви е с доказана ППИ и изпитва необичайни симптоми, е добре да се подложите на необходимите тестове в лекарски кабинет или здравна клиника. Повечето полови инфекции са лечими.

Предотвратяване

Има няколко начина за предотвратяване или намаляване на риска от предаване и заразяване с ППИ:

Презервативи

Те са често срещан вид бариерен метод за контрацепция. Нужно е да се използва нов презерватив, когато се практикува различна сексуална активност - орален или анален секс.

Вътрешен пръстен или т.нар. женски презерватив

Той влиза във вагината или ануса, което намалява риска от разпространение на ППИ.

Дентални прегради

Те действат като бариера между устата и вагината или ануса по време на орален секс.

HPV ваксина

Някои видове на човешкия папиломен вирус HPV могат да доведат до рак и генитални брадавици. Учените са разработили ваксина, която предпазва от HPV. Най-добре е децата да се ваксинират преди да станат сексуално активни, за да се намали рискът от заразяване в зряла възраст.

Предекспозиционна профилактика

Предекспозиционната профилактика (PrEP), която е под формата на ежедневно хапче, помага за намаляване на риска от заразяване с ХИВ. Всъщност, ако човек приема PrEP всеки ден, това може да намали риска от заразяване с ХИВ поради безразборен секс с повече от 90%.

 

Станете почитател на Класа